biologische hamburger van The Barn

Biologische foodketen The Barn: ‘Puur natuur’

Green

Maak kennis met The Barn en haar leveranciers. The Barn is Nederlands eerste duurzame, 100% biologische foodketen met het gouden EKO keurmerk. Voor alle ingrediënten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten van lokale leveranciers die staan voor puur eten en eerlijke producten. CookingToday.nl was bij het openingsfeest van alweer de vierde vestiging van The Barn en dook in de wereld van real food. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft.

De kip en het ei
Een goedlachse Johan Verbeek, pluimveehouder uit Barneveld, verwelkomde ons met een schaaltje versgebakken biologische kipnuggets. “Even proeven hoor!” zei hij. Dit was de moeite van het proeven waard. Het smaakt echt anders dan de kipnuggets die we gewend zijn. Niet alleen de smaak, maar ook de textuur is anders. Johan: “Wij gaan voor een goed welzijn voor onze kippen en dat proef je terug. Zo beschikken onze kippen over een uitloop. De eerste tien meter van de uitloop noemen wij het witte strand waar zij dagelijks een stofbad nemen. De rest van de uitloop is beplant met verschillende fruitbomen. De kip is van nature een bosdier en ervaart de bomen als een stukje bescherming. Wanneer het fruit rijp is zijn de kippen onze grootste klant. Daarnaast smullen zij de hele dag van gedroogd gras en het standaard voer die wij ze geven.” Johan is lid van de Coöperatieve Vereniging Biomeerwaarde Ei waarbij aangesloten biologische pluimveehouders zich sterk maken voor eerlijke eierprijzen en een goed dierenwelzijn.

biologisch brood

Broodje gezond
The Barn maakt gebruik van de biologische broden van bakker Carl Siegert uit Harmelen. Brood met karakter, zoals de bakker het zelf zegt. Carl Siegert heeft namelijk een eigen desemcultuur ontwikkeld op basis van rogge. Dat zorgt voor een karaktervolle smaak. Desem heeft lange rijstijden van 15 tot meer dan 20 uur. Dit zorgt voor veel smaak, een malsere kruim en langere houdbaarheid zonder toevoegingen. Biologisch meel wordt nog door trouwe molenaars gemalen op authentieke maalstenen en ook de granen worden zoveel mogelijk gehaald uit eigen achtertuin (lees: van Nederlandse bodem). Bakkerij Carl Siegert bestaat al sinds 1776 en kent een lange geschiedenis van zes generaties bakkers en molenaars. Elke generatie heeft zijn traditie doorgegeven aan de volgende. Zo houden zij het traditionele ambacht in stand en tegelijkertijd blijven zij vernieuwen. Natuurlijk mochten we van de broden proeven en de rozemarijn – zeezout brood is ongekend lekker. Nog een leuk weetje is dat de bakker al sinds 1991 het predicaat Hofleverancier voert waar zij uiteraard erg trots op mogen zijn.

Eko boerderij

Eko de eerste
Gerrit Marsman van Eko-boerderij ‘De Eerste’ levert de sla aan The Barn. Onder andere de Romaanse sla die volgens Gerrit een wat zoete smaak heeft. Gerrit laat de lange groene bladeren zien en vervolgt: “Het is een frisse groente, met knapperige en malse bladeren. De biologische Romaanse sla wordt geteeld in Marknesse op Eko-boerderij ‘De Eerste’. Onze naam hebben we te danken aan het feit dat we ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder waren. Mijn vader, Gerrit Marsman sr., ontdekte in de jaren tachtig dat het Blokzijlzand, wat ooit een strand was, ideaal is voor groenteteelt. Inmiddels behoor ik tot de derde generatie binnen het familiebedrijf wat nu een Eko-boerderij is geworden.”

Biologische smoothie

Real food
Gasten kunnen bij The Barn terecht voor ontbijt en lunch. Alles wordt vers bereid, van verschillende burgers, salades, broodjes, sap, smoothies, soep, koffie en thee tot aan taartjes en toetjes. De burgers worden gemaakt van het vlees van 8 jaar oude Oostenrijkse koeien. Het vlees gaat in een speciale grinder en komt er als een hamburger patty uit. De hamburgers worden in de oven in het eigen vet gegaard en binnen enkele minuten is het klaar. De peanutbutter sandwich bestaat uit een biologisch broodje met versgemalen fair trade pinda’s uit eigen pindakaasmachine. Enkel op bestelling worden de gerechten in het zicht van gasten klaargemaakt. Niets wordt vooraf bereid. Dit om voedselverspilling tegen te gaan. The Barn maakt geen gebruik van geprinte menukaarten, maar van een digitale bestelzuil die je meteen bij binnenkomst treft. Naast de bestelzuil heeft The Barn ook een eigen app. Gasten kunnen in de app de ingrediënten zien van een gerecht, een bestelling plaatsen en afrekenen, of aangeven of je de bestelling komt ophalen of laten bezorgen.

Stoer en idealistisch
The Barn heeft duidelijk een missie en kiest heel bewust voor leveranciers die een enorme passie hebben voor mens, dier en de aarde. We spraken een van de eigenaren van The Barn, Joost Leendertse: ‘We willen onze gasten laten ervaren hoe puur en goed eten smaakt. Eten zoals de natuur het heeft bedoeld.’ Joost startte met The Barn direct nadat hij terugkwam van een wereldreis samen met zijn vrouw en 4 kinderen. Joost: ‘Het was een indrukwekkende reis. Soms ook confronterend. Het is totale waanzin hoe we nu met het milieu omgaan. Dat moet echt anders.’ The Barn maakt niet alleen gebruik van uitsluitend biologische producten in de keuken, maar ook de verpakkingsmaterialen zijn volledig biologisch afbreekbaar. De stroom, en zelfs de locaties zijn biologisch, groen en duurzaam. Het motto is dan ook ‘No harm to nature’. Binnenkort gaan we hierover uitgebreid in gesprek met Joost. We zijn benieuwd naar zijn verhaal. Wordt vervolgd dus!

Op dit moment telt The Barn vier vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht (Hoog Catharijne en Leidsche Rijn Centrum). De eerste Pilot Store werd geopend in 2016 aan de Amsterdamse Zuidas, in de zomer van 2017 kwam daar de vestiging in Utrecht Hoog Catherijne bij. In maart 2018 openden zij de derde vestiging in Rotterdam. Twee maanden later werd de vierde vestiging in Utrecht Leidsche Rijn geopend. In het najaar komen door heel Nederland nog acht vestingen erbij. Hier vind je jouw dichtstbijzijnde vestiging met de menukaart, openingstijden en alle lokale activiteiten.

Meer over duurzaam eten en drinken:
Recept: Zeeuwse zeewierchips
Video: Van visser naar zeewiersnijder. Jan Kruijsse gooide het roer om
Video: Vegan Rastafarichef Izaba Rodgers: “Laten we de aarde niet vergeten”


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...icon

Video stories


icon

Receptenicon

Weetjesicon

Interviews
icon

Reageren