koffie_foto_Nathan_Dumlao

Koffiezetten, zo zet je de lekkerste koffie!

Weetjes

Veel koffieliefhebbers vragen zich af waarom het verschil tussen een bakje koffie thuis en in een koffiebar zo groot is. Ten eerste maakt een horeca espressomachine een groot verschil, wat het lastig maakt om met een machine voor thuis dezelfde koffie te zetten. Toch kom je dicht in de buurt door gebruik te maken van de onderstaande tips voor de lekkerste koffie.

De juiste koffiemachine kopen

Voor de beste koffie raad ik filter-zetmethoden aan of een pistonmachine. De meeste mensen kopen een volautomaat koffiemachine waarbij alles automatisch gebeurd. Dit is handig, want je zet met een druk op de knop een espresso of een cappuccino en bent verder weinig tijd aan de onderhoud kwijt. Echter, wil je goede koffie zetten dan raden we een handmatige espressomachine aan waarbij je alle handelingen zelf uitvoert. Dit vraagt om meer tijd en geduld, maar je zet er wel de lekkerste koffie mee.

Hoe werkt een pistonmachine?

Bij een pistonmachine, ook wel een espressomachine genoemd, doe je alle handelingen zelf. Van het malen van de bonen tot het opschuimen van de melk. Doordat je alle handelingen zelf doet heb je meer controle over de smaak van de koffie. Een pistonmachine koop je al vanaf 100 euro, maar ik raad je aan dieper in de buidel te tasten. Vaak bij goedkopere pistonmachines is het stoompijpje niet zo goed, waardoor je niet echt goede melkschuim kunt maken.

Als beginnende thuisbarista raden wij solis koffiemachines aan. Deze zijn betaalbaar en ondanks de goede prijzen leveren ze een uitstekende kwaliteit. De bouwmaterialen zijn van goede kwaliteit, waardoor een Solis pistonmachine jarenlang meegaat.

Koffiebonen vers malen

Veel mensen gebruiken gemalen koffie of filterkoffie, maar wil je lekkere koffie zetten dan is het beter om de koffiebonen zelf te malen. Voor een goede espresso is een fijne en consistente maling erg belangrijk. Maak je dus gebruik van een pistonmachine dan raad ik aan om in een goede bonenmaler te investeren. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

De juiste bonen kopen

Houd je van goede koffie dan koop je koffiebonen met een lichte of een medium branding. Bij een donkere branding zijn de bittere smaken overgebleven, dus die zou ik links laten liggen. Kies voor arabica koffiebonen of koop een melange met 80% arabica en 20% robusta. Zeker wanneer je espresso’s zet raad ik een melange aan: de arabica bonen zorgen voor aromatische smaken en de robusta bonen zorgen voor een mooie cremalaag.


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...icon

Video stories


icon

Receptenicon

Weetjesicon

Interviews
icon

Reageren