Surinaamse-Bravoesoep

Eten om te delen: Surinaamse Bravoesoep

Recepten

Aan de Surinaamse Bravoesoep heb ik mooie eetherinneringen. Mijn moeder maakte vroeger zeker een keer per maand een enorme pan Bravoesoep. Een gerecht dat vooral werd gedeeld met familie, vrienden en buren. Ook als je ziek was, kreeg je vroeger bij ons thuis standaard een kom Bravoesoep. “Goed om aan te sterken!”, zei mijn moeder dan.
In de zomer kookt mijn moeder het buiten in een grote soep ketel in de tuin. Iedereen in de buurt mag dan bij haar langskomen voor een kop Bravoesoep.

De Bravoesoep is een stevige soep van verschillende knolvruchten, tajerblad en vlees of vis. De basis van de soep bestaat uit okers, cassave, groene banaan en tajerblad. Vooral de tajerblad geeft de soep een fijne smaak. Het wordt in Suriname veel met vis- en kipgerechten gegeten. Zowel geroerbakt, gestoofd, gekookt als gebakken is deze bladgroente erg lekker. Tajerblad wordt ook wel ‘boterblad’ genoemd. Het heeft donkergroene, pijlvormige bladeren met vrij lange, lichtgroente bladstelen. Alleen de bladeren worden in de soep gebruikt. De knol waarvan de bladeren afkomstig zijn wordt niet gegeten.

Wat de soep echt afmaakt is een madame jeanette pepertje, die je echt op het laatst moet toevoegen als de soep gekookt is. Puur voor de typisch fruitige aroma van de peper.
Alle ingrediënten uit de Bravoesoep zijn te vinden in een toko.

Dit recept heb ik van mijn moeder. Maak de Bravoesoep als je eens echt wil genieten van de authentieke Surinaamse keuken.

De Bereiding (60 minuten)

Ingrediënten voor 6 personen:
1 bos tayerblad (ongeveer 5 blaadjes)
1 grote cassave (ongeveer 250 gram)
3 chinese tayers
1 groene bakbanaan
6 okers
1 stuk droge vis (ongeveer 250 gram)
1 grote ui
5 teentjes knoflook
1 madame jeanette peper
2 maggiblokjes
1 theelepel tomatenpuree
2 liter kokend water
3 eetlepels olie
2 takjes selderij
snufje zout

Voorbereiding: neem even goed de tijd om alle groenten te schillen en te snijden.

Surinaamse-Bravoesoep-bereiding

De stappen
Schil de cassave, chinese tajer en groene banaan. Snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
Snijd de blaadjes van de tajerblad helemaal fijn in reepjes.
Verwijder de kop en staart af van de okers en snijd ze in drie stukken.
Hak de ui, knoflook en selderij fijn.
Pluis de droge vis.

Verhit 3 eetlepels olie in een grote soeppan.

Bak 2 minuten de ui met de knoflook.
Voeg de droge vis toe en bak die mee.
Voeg de maggiblokjes en de tomatenpuree toe.
Voeg de gesneden blokjes cassave, chinese tajer en groene banaan toe.
Bak het 4 minuten al stevig roerend aan.
Voeg nu 2 liter kokend water toe.
Kook de soep 30 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Voeg daarna de okers, tajerblad en selderij toe.
Kook de soep nog 15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Voeg daarna de gewassen madame jeanette peper met steel toe en haal de pan van het vuur.

Lekker warm serveren en niet vergeten met anderen delen 😉

Tip! De droge vis kan je vervangen met kip of je kan voor een vegan variant zonder vis of vlees kiezen.

Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de Bravoesoep gemaakt hebt. Vind ik en mijn moeder erg leuk om te weten!


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...



icon

Video stories






icon

Recepten



icon

Weetjes



icon

Interviews




icon

Reageren