worteltjes-van-Oranje-foto-Debbie-Bodewes

Worteltjes van oranje

Weetjes

Onze Vader des Vadersland, Willem van Oranje, begon in de 16e eeuw de opstand tegen de Spaanse overheerser in Nederland. In 1648 wisten de Nederlanders de Spanjaarden uit het land te verjagen en kwam de macht in de handen van de Oranjes. Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, leek het een goed idee om de kleur oranje flink te promoten in Nederland. Er werden sinaasappelbomen geplant, huizen werden oranje geverfd en als cadeautje was het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om oranje likeur aan iemand te geven. Het volk deed met plezier mee aan deze oranjegekte.

Oranje boven
In de 17e eeuw was Nederland de grootste verbouwer van worteltjes ter wereld. De boeren bedachten dus een leuk eerbetoon aan de Oranjes. Wortels waren toentertijd helemaal niet oranje en hadden een paarse of witte kleur. Het leek de boeren dus een goed idee om de wortels oranje te maken, met extra betá-caroteen, en ze alleen nog in die kleur te verbouwen. Een ander voordeel hiervan was dat de groente een stuk zoeter werden, wat de meeste mensen beter vonden smaken. Door het verbouwen van oranje wortelen werden de paarse en witte varianten steeds moeilijker verkrijgbaar en verdwenen uiteindelijk langzaam uit het wereldbeeld.
Die zoete, oranje wortel hebben wij dus allemaal te danken aan een paar patriottische Nederlandse boeren. Dan weten we dat ook weer de eerstvolgende keer dat er oranje worteltjes op ons bord liggen!


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...icon

Video stories


icon

Receptenicon

Weetjesicon

Interviews
icon

Reageren