boterham

Broodje aap verhaal

Weetjes

Hoewel de boterham een groot deel uitmaakt van de Nederlandse eetcultuur ligt dit product, samen met andere producten met gluten, de laatste jaren erg onder vuur. Het glutenvrije dieet is ontzettend populair en er komen steeds meer (prijzige) glutenvrije producten op de markt. Gluten zijn alleen, voor de meeste mensen, helemaal geen boosdoener.

Glutenvrij bestaan
Het idee dat je door glutenvrij te leven zou afvallen is ontstaan in Amerika. Daar beschuldigde cardioloog William Davis tarweproducten, die rijk zijn aan gluten, van het veroorzaken van buikklachten, diabetes, overgewicht, ADHD en hart- en vaatziektes. Daarnaast kwam uit zijn onderzoek naar voren dat alle deelnemers die waren gestopt met het eten van brood en pasta waren afgevallen. Dieetguru’s begonnen een glutenvrij leven te promoten omdat je er kilo’s door zou afvallen, buikklachten zouden verdwijnen en je energiepeil zou toenemen. Klinkt goed toch?

Koolhydraten
Helaas. De reden dat mensen afvallen tijden een glutenvrij dieet is omdat gluten vooral voorkomen in koolhydraatrijke voeding. Door het flink verminderen van de koolhydraatinname vallen mensen af. De mensen uit het onderzoek van Dr. Davis bleken achteraf ook te zijn gestopt met het eten van rijst en aardappelen, beide glutenvrij maar koolhydraatrijk. Ze vielen af door een gebrek aan koolhydraten.

Zinloos
Het afnemen van buikklachten en verhoogde energielevels is alleen van toepassing op mensen met coeliakie, een glutenallergie. Ongeveer 160.000 Nederlanders zijn intolerant voor gluten, waarvan 135.000 dat nog niet weten. Door deze aandoening krijgen zij ontstekingen in het lichaam die zorgen voor buikklachten en vermoeidheid. Een glutenvrij dieet is voor mensen met deze aandoening dus erg belangrijk en effectief maar voor iedereen die niet allergisch of sensitief is voor gluten eigenlijk zinloos.


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...icon

Video stories


icon

Receptenicon

Weetjesicon

Interviews
icon

Reageren