De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, lenen zich voor evenveel bereidingen als de gewone Hollandse aardappels. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar duikt steeds vaker op in de Nederlandse keuken. Mijn moeder maakt vaak typisch Surinaamse gerechten met de bataat, zoals de Heri Heri. Hierbij worden de zoete aardappels samen met groene bananen gekookt en geserveerd met bakkeljauw en een gekookt eitje. Ik bak het graag in de oven met een ei erin. Voor mij is het een heerlijk gezonde lunch op de Zondag. Het is heel voedzaam en zit bomvol vitamines, mineralen en vezels. Ik eet dit dan ook vaak voordat ik ga sporten.
De smaak van de bataat is zoet, maar ook kruidig. Hierdoor past de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt zoete aardappelen in Nederland het hele jaar door kopen. Ze zijn verkrijgbaar op de markt, toko’s en supermarkten.
De Bereiding (60 minuten)
Voorbereiding: was de zoete aardappelen goed en droog het af. Besprenkel het met wat olijfolie.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote zoete aardappels
- 2 kleine eieren
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 3 bosuitjes (gesneden in dunne ringen)
- 1 rode ui (in kleine stukken)
- 3 cherry tomaatjes (in kleine stukken)
- Snufje peper en zeezout
- Aluminiumfolie
De stappen
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Wikkel de zoete aardappels in een stuk aluminiumfolie en gaar ze in 30 minuten in de oven.
- Maak de bovenkant van het folie open, snijd de aardappels in de lengte in en hol ze met een lepel iets uit. Breek de eieren erboven. Bestrooi met de knoflook, bosui, rode ui, cherry tomaatjes, peper en zeezout.
- Bak de zoete aardappels nog circa 25 minuten in de oven tot het eiwit gestold is.
Tip! Verkruimel wat geitenkaas of feta in de zoete aardappels.
Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de zoete aardappel met ei gemaakt hebt. Vind ik leuk!
Abonneer op ons YouTube kanaal
Bekijk ook de volgende artikelen...