ecuador

Ecuador dé nieuwe foodbestemming: Wat eten mensen in Ecuador?

Weetjes

De Zuid-Amerikaanse keuken wordt steeds populairder en Ecuador wordt vaker genoemd als dé nieuwe foodbestemming. De Ecuadoriaanse keuken biedt prachtige ingrediënten en premium producten waar Ecuador om bekend staat, als een van de grootste exporteur ter wereld, behoren: palmharten, quinoa, cacao/ chocolade, (bak)bananen (‘plantain’) en garnalen. Toch is de keuken van Ecuador in Nederland nog een onontdekte parel. We vroegen daarom chef-kok Guillermo Miranda, geboren en getogen in Ecuador, wat typisch Ecuadoriaanse gerechten zijn.

“A nation’s food is a gateway to getting to know its culture.”, chef Guillermo Miranda.

ecuador eten

Soep
Chef Miranda: “Ecuador is echt een soepland. Zowel tijdens de lunch als bij het voorgerecht wordt er vaak gekozen voor soep. In de hoofdstad Quito worden er veel aardappels gegeten dus is de de aardappel en quinoa-soep erg populair onder de lokale bevolking. De belangrijke smaakmakers in de Ecuadoriaanse keuken zijn Spaanse peper, knoflook en achiote. We maken veel gebruik van koriander, peterselie, kaneel, kruidnagel en aromatische kruiden zoals laurier en de citroenverbena. Daarnaast werken we veel met kokosnoot en –melk.”

Fruit
De Ecuadoraanse keuken wordt gekenmerkt door de vier regio’s met uiteenlopende klimaten: het Andes-gebergte, de Amazone, de kuststreek en de Galápagos Eilanden. Miranda: “Ecuador is door de regionale klimaatverschillen rijk aan veel en bijzondere fruitsoorten. Daarom drinkt men graag iedere dag een vers en gezond ‘jugo puro’ oftewel fruitsapje. Een favoriet is de smoothie (en ook ijs variant) met guanabana uit de Andes Hooglanden en zwarte bessen.

ecuador eten chef

Ecuadoriaans cacao
“Tot slot mag de Chocolade mag uiteraard niet ontbreken: ze zeggen immers dat de beste chocolade rondom de evenaar gemaakt wordt.” Terwijl Miranda dit vertelt serveert hij ons een overheerlijke chocoladetaartje gemaakt van Ecuadoriaans cacao. Eerlijk is eerlijk, de chocolade is ongekend lekker. Ecuador Food shines, for sure! 😊

Meer over Guillermo Miranda
Chef-kok Miranda, werd geboren in Guayaquil , de grootste stad van Ecuador met ongeveer 2,3 miljoen inwoners. Hij groeide op in de hoofdstad Quito. Zo leerde hij twee van de meest diverse en fascinerende culturen in Ecuador kennen. Dit maakte ontzettend veel indruk op hem. Hij studeerde in Duitsland en wisselde ervaringen uit met chef-koks van over de hele wereld. Uiteindelijk ging hij terug naar Ecuador om zijn kennis van de culinaire kunsten in Quito uit te oefenen. Guillermo Miranda: “De keuken van een land is een uitdrukking van culturele identiteit die het onbetwistbare kenmerk van een natie draagt. Het voedsel van een natie is een toegangspoort tot het leren kennen van zijn cultuur. Ik hoop dat mensen met mijn recepten een beetje het Ecuadoriaanse gevoel kunnen proeven.”

Tips!
Er zijn nog weinig restaurants in Nederland waar je echt Ecuadoriaans kunt eten. Restaurant Salsero in Prinsenbeek (vlakbij Breda) is een aanrader.
Thuis kun je ook aan de slag met heerlijke recepten met typische Ecuadoraanse ingrediënten.

Lees ook:
Koken met heimwee: Surinaamse bruine bonen met rijst
Eten om te delen: Surinaamse bravoesoep


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...



icon

Video stories






icon

Recepten



icon

Weetjes



icon

Interviews




icon

Reageren