joyce Pherai

Interview met Joyce Pherai: ‘Bruine bonen met een verhaal’

Interviews

Ze houdt van mooie verhalen en van lekker eten. Een platform waarop deze twee samenkomen was een logische stap voor Joyce Pherai – Bedenker en Storyteller van CookingToday.nl “CookingToday is een ode aan mijn vader. Zoals hij mij inspireerde met zijn mooie verhalen in onze keuken, wil ik mensen inspireren met de verhalen en gerechten op CookingToday.”

“Zo’n anderhalf jaar geleden stond ik na een lange werkdag in de keuken. Ik maakte bruine bonen, het lievelingsgerecht van mijn vader. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn jeugd. Naar de woensdagmiddagen met mijn vader, die helaas twaalf jaar geleden op veel te jonge leeftijd overleed.”

In geuren en kleuren
“Ik zag mezelf als klein meisje op het aanrecht zitten, terwijl mijn vader druk bezig was in de keuken. Het waren gezellige middagen, waarop mijn vader veel vertelde, over het leven en over zijn roots. Dat kon hij goed. Als hij sprak, hing iedereen aan zijn lippen. Mijn vader vertelde dan over zijn jeugd in Suriname. Zijn vader, mijn opa, vertrok in de jaren vijftig elke ochtend vroeg met een pakezel naar de markt, waar hij kruidenierswaren verkocht aan de arbeiders van plantage Mariënburg. Vaak mocht mijn vader mee. Als hij over de markt vertelde, kon ik de geuren en smaken bijna zelf ruiken en proeven.”

bruine-bonen-met-rijst

Herinneringen
“Mijn vader was pas dertien jaar oud toen mijn opa overleed. Mijn oma bleef achter met vier kinderen en moest naar de grote stad verhuizen om te werken. Mijn vader wilde de herinneringen aan zijn vader levend houden en koos ervoor om niet mee te gaan naar Paramaribo. Hij bleef alleen achter in het grote huis van zijn ouders, ging werken in de Mariënburg fabriek en als hij thuiskwam kookte hij voor zichzelf. Hij experimenteerde daarbij met de ingrediënten en kruiden die hij in de enorme voorraadkast van zijn ouders vond. En omdat er honderden blikken bruine bonen in de kast stonden, werd dat zijn specialiteit.”

Eten verbindt mensen
“In 1975, het jaar van de onafhankelijkheid van Suriname, kregen mijn ouders de keuze: Nederlander blijven of Surinamer worden. Ze kozen voor het eerste en begonnen samen aan hun avontuur, een nieuw bestaan opbouwen in een ver, vreemd en koud land. Mijn ouders kwamen terecht in Zeeland, waar ik geboren ben. In die tijd waren de Zeeuwen niet gewend aan Surinamers, maar als mijn moeder met het raam open stond te koken, kwamen de buren nieuwsgierig vragen wat er zo lekker rook. Het kwam regelmatig voor dat als ik uit school kwam een buurvrouw aan tafel zat om voor het eerst roti te proeven. Eten verbindt, het heeft ervoor gezorgd dat wij onze plek vonden in Nederland. Ik weet hoe fijn het is als jouw cultuur begrepen wordt. Samen eten is het startpunt, uiteindelijk gaat het om de mensen en hun verhaal.”

joyce-pherai-tijdens-opname

Op zoek naar verhalen
“Terwijl ik het recept van mijn vader stond te koken, vroeg ik mij af of er meer mensen zijn die gerechten hebben waar mooie verhalen aan vastzitten. Bijzondere emoties en herinneringen die door het bereiden of eten van een gerecht bovenkomen. Dat was het moment waarop het idee voor CookingToday ontstond. Ik ben op zoek gegaan naar mensen met verhalen. Gewapend met de camera ben ik het afgelopen jaar op de meest diverse mensen afgestapt. Van gewone mensen met een bijzondere eetherinnering, van gepassioneerde mensen die dagelijks met eten en drinken bezig zijn en je inspireren over de herkomst van voedsel tot paradijsvogels die ons eens goed aan het denken zetten. Al deze mooie, persoonlijke verhalen wil ik graag via CookingToday de wereld in brengen.”

green-cooking-by-Jacinta-Bokma

Groen hart
Op CookingToday gaat het niet alleen om eetherinneringen, maar ook om de verhalen en smaken van de toekomst. Dat is iets wat mij steeds meer bezighoudt sinds ik moeder ben geworden. Toen kookboeken (puur-plantaardig en De Snelle Vegetariër) bestsellerschrijver Jacinta Bokma, die ook wel het Nederlandse zusje van Jamie Oliver wordt genoemd, op mijn pad kwam, was er meteen een klik. Zij inspireert mij enorm met haar groene hart en haar visie op gezonde voeding. Als moeder van vier maakt zij zich zorgen over het feit dat we steeds verder van ons voedsel afstaan en dat onze kinderen straks niet meer weten waar ons eten vandaan komt. Dat heeft mij aan het denken gezet. Toen ik Jacinta vroeg om met mij op zoek te gaan naar de herkomst van eten in relatie tot de toekomst van onze planeet, zei ze meteen ‘Ja!’. De persoonlijke portretten die we binnen rubriek Green Cooking Today maken, raakt aan de uitdagingen waar we voor staan. Er gebeurt zoveel op het gebied van duurzaamheid, en helemaal in de voedingsindustrie. Met Jacinta wil ik daar aandacht voor vragen.”

Papa, dankjewel
“Wat ik heb ontdekt is dat samen eten of samen koken de beste manier is om elkaar te leren kennen en dat iedereen wel een bijzonder verhaal heeft. Als je maar de tijd neemt om ernaar te luisteren. In onze vluchtige maatschappij is dat helaas niet vanzelfsprekend en dat vind ik jammer. Mijn vader nam het moment van het koken en besprak het leven met mij. Ik ben mijn vader dankbaar voor alle wijsheden en verhalen die hij me heeft meegegeven vanachter het fornuis. En voor de bruine bonen met rijst, een gerecht dat mij troost biedt in roerige tijden en de herinneringen aan mijn vader levend houdt.”

Lees ook
interview met Michael Abspoel – Programmamaker en Senior Creative CookingToday


Reageren


Abonneer op ons YouTube kanaal

Bekijk ook de volgende artikelen...icon

Video stories


icon

Receptenicon

Weetjesicon

Interviews
icon

Reageren