Interview met Joyce Pherai: ‘Bruine bonen met een verhaal’

joyce Pherai

Ze houdt van mooie verhalen en van lekker eten. Een platform waarop deze twee samenkomen was een logische stap voor Joyce Pherai – Bedenker en Storyteller van CookingToday.nl “CookingToday is een ode aan mijn vader. Zoals hij mij inspireerde met zijn mooie verhalen in onze keuken, wil ik mensen inspireren met de verhalen en gerechten op CookingToday.”

“Zo’n anderhalf jaar geleden stond ik na een lange werkdag in de keuken. Ik maakte bruine bonen, het lievelingsgerecht van mijn vader. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn jeugd. Naar de woensdagmiddagen met mijn vader, die helaas twaalf jaar geleden op veel te jonge leeftijd overleed.”

In geuren en kleuren
“Ik zag mezelf als klein meisje op het aanrecht zitten, terwijl mijn vader druk bezig was in de keuken. Het waren gezellige middagen, waarop mijn vader veel vertelde, over het leven en over zijn roots. Dat kon hij goed. Als hij sprak, hing iedereen aan zijn lippen. Mijn vader vertelde dan over zijn jeugd in Suriname. Zijn vader, mijn opa, vertrok in de jaren vijftig elke ochtend vroeg met een pakezel naar de markt, waar hij kruidenierswaren verkocht aan de arbeiders van plantage Mariënburg. Vaak mocht mijn vader mee. Als hij over de markt vertelde, kon ik de geuren en smaken bijna zelf ruiken en proeven.”

bruine-bonen-met-rijst

Herinneringen
“Mijn vader was pas dertien jaar oud toen mijn opa overleed. Mijn oma bleef achter met vier kinderen en moest naar de grote stad verhuizen om te werken. Mijn vader wilde de herinneringen aan zijn vader levend houden en koos ervoor om niet mee te gaan naar Paramaribo. Hij bleef alleen achter in het grote huis van zijn ouders, ging werken in de Mariënburg fabriek en als hij thuiskwam kookte hij voor zichzelf. Hij experimenteerde daarbij met de ingrediënten en kruiden die hij in de enorme voorraadkast van zijn ouders vond. En omdat er honderden blikken bruine bonen in de kast stonden, werd dat zijn specialiteit.”

Eten verbindt mensen
“In 1975, het jaar van de onafhankelijkheid van Suriname, kregen mijn ouders de keuze: Nederlander blijven of Surinamer worden. Ze kozen voor het eerste en begonnen samen aan hun avontuur, een nieuw bestaan opbouwen in een ver, vreemd en koud land. Mijn ouders kwamen terecht in Zeeland, waar ik geboren ben. In die tijd waren de Zeeuwen niet gewend aan Surinamers, maar als mijn moeder met het raam open stond te koken, kwamen de buren nieuwsgierig vragen wat er zo lekker rook. Het kwam regelmatig voor dat als ik uit school kwam een buurvrouw aan tafel zat om voor het eerst roti te proeven. Eten verbindt, het heeft ervoor gezorgd dat wij onze plek vonden in Nederland. Ik weet hoe fijn het is als jouw cultuur begrepen wordt. Samen eten is het startpunt, uiteindelijk gaat het om de mensen en hun verhaal.”

joyce-pherai-tijdens-opname

Op zoek naar verhalen
“Terwijl ik het recept van mijn vader stond te koken, vroeg ik mij af of er meer mensen zijn die gerechten hebben waar mooie verhalen aan vastzitten. Bijzondere emoties en herinneringen die door het bereiden of eten van een gerecht bovenkomen. Dat was het moment waarop het idee voor CookingToday ontstond. Ik ben op zoek gegaan naar mensen met verhalen. Gewapend met de camera ben ik het afgelopen jaar op de meest diverse mensen afgestapt. Van gewone mensen met een bijzondere eetherinnering, van gepassioneerde mensen die dagelijks met eten en drinken bezig zijn en je inspireren over de herkomst van voedsel tot paradijsvogels die ons eens goed aan het denken zetten. Al deze mooie, persoonlijke verhalen wil ik graag via CookingToday de wereld in brengen.”

green-cooking-by-Jacinta-Bokma

Groen hart
Op CookingToday gaat het niet alleen om eetherinneringen, maar ook om de verhalen en smaken van de toekomst. Dat is iets wat mij steeds meer bezighoudt sinds ik moeder ben geworden. Toen kookboeken (puur-plantaardig en De Snelle Vegetariër) bestsellerschrijver Jacinta Bokma, die ook wel het Nederlandse zusje van Jamie Oliver wordt genoemd, op mijn pad kwam, was er meteen een klik. Zij inspireert mij enorm met haar groene hart en haar visie op gezonde voeding. Als moeder van vier maakt zij zich zorgen over het feit dat we steeds verder van ons voedsel afstaan en dat onze kinderen straks niet meer weten waar ons eten vandaan komt. Dat heeft mij aan het denken gezet. Toen ik Jacinta vroeg om met mij op zoek te gaan naar de herkomst van eten in relatie tot de toekomst van onze planeet, zei ze meteen ‘Ja!’. De persoonlijke portretten die we binnen rubriek Green Cooking Today maken, raakt aan de uitdagingen waar we voor staan. Er gebeurt zoveel op het gebied van duurzaamheid, en helemaal in de voedingsindustrie. Met Jacinta wil ik daar aandacht voor vragen.”

Papa, dankjewel
“Wat ik heb ontdekt is dat samen eten of samen koken de beste manier is om elkaar te leren kennen en dat iedereen wel een bijzonder verhaal heeft. Als je maar de tijd neemt om ernaar te luisteren. In onze vluchtige maatschappij is dat helaas niet vanzelfsprekend en dat vind ik jammer. Mijn vader nam het moment van het koken en besprak het leven met mij. Ik ben mijn vader dankbaar voor alle wijsheden en verhalen die hij me heeft meegegeven vanachter het fornuis. En voor de bruine bonen met rijst, een gerecht dat mij troost biedt in roerige tijden en de herinneringen aan mijn vader levend houdt.”

Lees ook
interview met Michael Abspoel – Programmamaker en Senior Creative CookingToday

Koken met heimwee: Surinaamse Bruine bonen met rijst

bruine-bonen-met-rijst

Wat natuurlijk niet op CookingToday mag ontbreken is het recept waar het allemaal mee begon. De bruine bonen met rijst, de BB met R zoals het in Suriname wordt genoemd, het lievelingsrecept van mijn vader. Waarom dit gerecht zo speciaal voor mij is, lees je Het familierecept dat bij ons van generatie op generatie zal worden doorgegeven.

De bruine bonen serveer ik altijd met gemarineerde kip uit de oven, roergebakken kousenband of paksoi, Surinaamse rijst en zelfgemaakte zuurgoed van rode uien en komkommer (mag echt niet ontbreken!).

Recept Bruine Bonen

De Bereiding (50 minuten)

Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote ui
5 teentjes knoflook
2 maggiblokjes
1 theelepel gember poeder
1 theelepel zwarte peper
5 pimentkorrels
1 theelepel tomatenpuree
2 cherrytomaten
2 laurierblad
1 blik of pot van 800gr bruine bonen (uitgelekt)
3 takjes selderij (alleen de blaadjes)
2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel zoute ketjap
1 theelepel zoete ketjap
1 eetlepel moksie meti marinade (van bijvoorbeeld faja lobie)
1 madame jeanette peper

Voorbereiding: hak de ui, knoflook, cherrytomaten en selderij fijn. Schep de bruine bonen in een kom, bewaar de lege blik of pot van de bruine bonen en vul het helemaal met kokend water.

De stappen
Verhit de olijfolie in een grote pan.
Fruit kort de ui en cherrytomaten in de pan met 1 maggiblokje.
En dan nu het geheim: meng ondertussen in een kommetje de zoute ketjap, zoete ketjap, moksi meti marinade en knoflook. Voeg de mengsel toe in de pan bij de ui.
Voeg de piment korrels, gember poeder en tomatenpuree toe.
Roer even goed door en laat het 2 minuten bakken.
Schep de bruine bonen erdoor.
Voeg de zwarte peper, selderij en laurierblaadjes toe.
Voeg nu de kokend water uit de blik of pot van de bruine bonen toe met 1 maggiblokje.
Goed door roeren.
Kook de bruine bonen nog 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Voeg tot slot de madame jeanette peper met steel in de pan toe en haal de pan van het vuur.

Recept Zuurgoed (10 minuten)

Zuurgoed is heerlijk bij de bruine bonen met rijst. De lekkerste zuurgoed maak je heel eenvoudig gewoon zelf.

De Bereiding (50 minuten)

Ingrediënten:
2 grote rode uien
1 komkommer
250 ml water
1 Madame Jeanette peper
3 dl witte azijn
8 piment korrels
1 kruidnagel
1 theelepel zout

De stappen
Snijd de uiten in halve ringen en de komkommer door de helft en dan in dunne plakjes.
Halveer de Madame Jeanette peper en haal de zaadjes uit de peper.
Doe in een kom de water, azijn, suiker, zout, piment korrels en kruidnagel.
Voeg daarna de komkommer, rode uien en de Madame Jeanette peper toe.
Meng het goed door elkaar en dek de kom af met een folie.
Doe het in de koelkast en laat het even intrekken.
Haal de zuurgoed uit de koelkast ongeveer 15 minuten voordat je het bij de bruine bonen serveert.

Tips
Serveer nooit snelkookrijst bij Surinaamse gerechten. Surinaamse rijst met grote korrels of Basmati rijst is het lekkerst bij de bruine bonen.
Houd de smaak van de roergebakken kousenband of paksoi neutraal. Gewoon simpel roerbakken met wat peper en zout.
Wanneer je ovenkip erbij wil maken, gebruik dan de pot FAJA LOBI Losie Foroe Trafasie voor de marinade.
Om echt goed in Surinaamse sferen te komen: draai het nummer “BB met R” van de Surinaamse zanger Max Woiski sr. terwijl je kookt.

Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de bruine bonen met rijst gemaakt hebt. Vind ik erg leuk!

Eten om te delen: Surinaamse Bravoesoep

Surinaamse-Bravoesoep

Aan de Surinaamse Bravoesoep heb ik mooie eetherinneringen. Mijn moeder maakte vroeger zeker een keer per maand een enorme pan Bravoesoep. Een gerecht dat vooral werd gedeeld met familie, vrienden en buren. Ook als je ziek was, kreeg je vroeger bij ons thuis standaard een kom Bravoesoep. “Goed om aan te sterken!”, zei mijn moeder dan.
In de zomer kookt mijn moeder het buiten in een grote soep ketel in de tuin. Iedereen in de buurt mag dan bij haar langskomen voor een kop Bravoesoep.

De Bravoesoep is een stevige soep van verschillende knolvruchten, tajerblad en vlees of vis. De basis van de soep bestaat uit okers, cassave, groene banaan en tajerblad. Vooral de tajerblad geeft de soep een fijne smaak. Het wordt in Suriname veel met vis- en kipgerechten gegeten. Zowel geroerbakt, gestoofd, gekookt als gebakken is deze bladgroente erg lekker. Tajerblad wordt ook wel ‘boterblad’ genoemd. Het heeft donkergroene, pijlvormige bladeren met vrij lange, lichtgroente bladstelen. Alleen de bladeren worden in de soep gebruikt. De knol waarvan de bladeren afkomstig zijn wordt niet gegeten.

Wat de soep echt afmaakt is een madame jeanette pepertje, die je echt op het laatst moet toevoegen als de soep gekookt is. Puur voor de typisch fruitige aroma van de peper.
Alle ingrediënten uit de Bravoesoep zijn te vinden in een toko.

Dit recept heb ik van mijn moeder. Maak de Bravoesoep als je eens echt wil genieten van de authentieke Surinaamse keuken.

De Bereiding (60 minuten)

Ingrediënten voor 6 personen:
1 bos tayerblad (ongeveer 5 blaadjes)
1 grote cassave (ongeveer 250 gram)
3 chinese tayers
1 groene bakbanaan
6 okers
1 stuk droge vis (ongeveer 250 gram)
1 grote ui
5 teentjes knoflook
1 madame jeanette peper
2 maggiblokjes
1 theelepel tomatenpuree
2 liter kokend water
3 eetlepels olie
2 takjes selderij
snufje zout

Voorbereiding: neem even goed de tijd om alle groenten te schillen en te snijden.

Surinaamse-Bravoesoep-bereiding

De stappen
Schil de cassave, chinese tajer en groene banaan. Snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
Snijd de blaadjes van de tajerblad helemaal fijn in reepjes.
Verwijder de kop en staart af van de okers en snijd ze in drie stukken.
Hak de ui, knoflook en selderij fijn.
Pluis de droge vis.

Verhit 3 eetlepels olie in een grote soeppan.

Bak 2 minuten de ui met de knoflook.
Voeg de droge vis toe en bak die mee.
Voeg de maggiblokjes en de tomatenpuree toe.
Voeg de gesneden blokjes cassave, chinese tajer en groene banaan toe.
Bak het 4 minuten al stevig roerend aan.
Voeg nu 2 liter kokend water toe.
Kook de soep 30 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Voeg daarna de okers, tajerblad en selderij toe.
Kook de soep nog 15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Voeg daarna de gewassen madame jeanette peper met steel toe en haal de pan van het vuur.

Lekker warm serveren en niet vergeten met anderen delen 😉

Tip! De droge vis kan je vervangen met kip of je kan voor een vegan variant zonder vis of vlees kiezen.

Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de Bravoesoep gemaakt hebt. Vind ik en mijn moeder erg leuk om te weten!

Worteltjes van oranje

worteltjes-van-Oranje-foto-Debbie-Bodewes

Onze Vader des Vadersland, Willem van Oranje, begon in de 16e eeuw de opstand tegen de Spaanse overheerser in Nederland. In 1648 wisten de Nederlanders de Spanjaarden uit het land te verjagen en kwam de macht in de handen van de Oranjes. Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, leek het een goed idee om de kleur oranje flink te promoten in Nederland. Er werden sinaasappelbomen geplant, huizen werden oranje geverfd en als cadeautje was het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om oranje likeur aan iemand te geven. Het volk deed met plezier mee aan deze oranjegekte.

Oranje boven
In de 17e eeuw was Nederland de grootste verbouwer van worteltjes ter wereld. De boeren bedachten dus een leuk eerbetoon aan de Oranjes. Wortels waren toentertijd helemaal niet oranje en hadden een paarse of witte kleur. Het leek de boeren dus een goed idee om de wortels oranje te maken, met extra betá-caroteen, en ze alleen nog in die kleur te verbouwen. Een ander voordeel hiervan was dat de groente een stuk zoeter werden, wat de meeste mensen beter vonden smaken. Door het verbouwen van oranje wortelen werden de paarse en witte varianten steeds moeilijker verkrijgbaar en verdwenen uiteindelijk langzaam uit het wereldbeeld.
Die zoete, oranje wortel hebben wij dus allemaal te danken aan een paar patriottische Nederlandse boeren. Dan weten we dat ook weer de eerstvolgende keer dat er oranje worteltjes op ons bord liggen!

Broodje aap verhaal

boterham

Hoewel de boterham een groot deel uitmaakt van de Nederlandse eetcultuur ligt dit product, samen met andere producten met gluten, de laatste jaren erg onder vuur. Het glutenvrije dieet is ontzettend populair en er komen steeds meer (prijzige) glutenvrije producten op de markt. Gluten zijn alleen, voor de meeste mensen, helemaal geen boosdoener.

Glutenvrij bestaan
Het idee dat je door glutenvrij te leven zou afvallen is ontstaan in Amerika. Daar beschuldigde cardioloog William Davis tarweproducten, die rijk zijn aan gluten, van het veroorzaken van buikklachten, diabetes, overgewicht, ADHD en hart- en vaatziektes. Daarnaast kwam uit zijn onderzoek naar voren dat alle deelnemers die waren gestopt met het eten van brood en pasta waren afgevallen. Dieetguru’s begonnen een glutenvrij leven te promoten omdat je er kilo’s door zou afvallen, buikklachten zouden verdwijnen en je energiepeil zou toenemen. Klinkt goed toch?

Koolhydraten
Helaas. De reden dat mensen afvallen tijden een glutenvrij dieet is omdat gluten vooral voorkomen in koolhydraatrijke voeding. Door het flink verminderen van de koolhydraatinname vallen mensen af. De mensen uit het onderzoek van Dr. Davis bleken achteraf ook te zijn gestopt met het eten van rijst en aardappelen, beide glutenvrij maar koolhydraatrijk. Ze vielen af door een gebrek aan koolhydraten.

Zinloos
Het afnemen van buikklachten en verhoogde energielevels is alleen van toepassing op mensen met coeliakie, een glutenallergie. Ongeveer 160.000 Nederlanders zijn intolerant voor gluten, waarvan 135.000 dat nog niet weten. Door deze aandoening krijgen zij ontstekingen in het lichaam die zorgen voor buikklachten en vermoeidheid. Een glutenvrij dieet is voor mensen met deze aandoening dus erg belangrijk en effectief maar voor iedereen die niet allergisch of sensitief is voor gluten eigenlijk zinloos.

Drie tips voor een perfect rijpe avocado

avocado - foto Joyce Pherai

Bijna iedereen herkent dit probleem. In de winkel heb je alleen de keuze tussen avocado’s die zo hard als een appel zijn of van die bruine verschrompelde varianten die enkele dagen geleden eigenlijk al overrijp waren. Wie vervolgens dan toch maar kiest voor de onrijpe avocado die binnen een paar dagen eetbaar zou moeten zijn, komt vaak voor een onaangename verrassing te staan. Ze hadden nu rijp moeten zijn, maar hebben die fase schijnbaar overgeslagen en zijn alweer overrijp. Beetje frustrerend dus. Gelukkig zijn er oplossingen! Hierbij de drie tips voor een perfect rijpe avocado:

  1. Een onrijpe avocado in de fruitschaal liggen? Stop de avocado dan in een plastic zak met een rijpe banaan en knoop de zak goed dicht. De avocado neemt het ‘rijpe’ van de banaan over en is binnen korte periode goed rijp en eetbaar.
  2. Wie geen bananen in huis heeft kan de avocado ook in een zak stoppen met een appel of tomaat. Hoewel banaan de beste keuze is werkt het proces, in iets mindere mate, ook met die twee vruchten.
  3. De volgende tip werkt niet als de avocado echt volledig onrijp is maar wel als het eigenlijk nog een paar dagen zou moeten liggen. Pak de vrucht stevig in aluminiumfolie in en stop hem 10 minuten in de oven op zo’n 90 graden. Als de tijd om is, is de avocado nog redelijk koel en kan het direct worden gesneden. De binnenkant zal een stuk zachter aanvoelen en er is gelukkig geen smaakverschil.

Hoewel de eerste tip het beste werkt, zijn de andere twee tips ook zeker geschikt.

Eet smakelijk!

Herfst in de keuken: Geroosterde Paarse Spruiten met limoen en olijfolie

Geroosterde-Paarse-Spruiten

Ieder jaar kijk ik uit naar het moment dat je de paarse spruiten weer in de winkels kan vinden. Vanaf eind oktober zijn ze er weer. De geroosterde paarse spruiten is één van mijn favoriete herfstrecepten.

Het kleine zusje van de groene spruit heeft een mooie paarsachtige kleur en is wat kleiner dan de traditionele groene spruit. Naast een andere kleur heeft de spruit ook een mildere, zoetere en meer nootachtige smaak. Paarse spruiten bevatten naast veel vitaminen, mineralen en vezels ook veel anti-oxidanten die belangrijk zijn voor een goede weerstand.

Bij langdurige verhitting gaan de paarse spruiten verkleuren en worden ze grijs. Om de mooie paarse kleur te behouden kunt je de spruiten veel beter kort stomen, grillen of roosteren in de oven.

De Bereiding (30 minuten)
Voorbereiding: Verwijder de buitenste blaadjes en snijd de onderkant van de paarse spruit. Spoel ze af en ze zijn klaar voor bereiding.

Ingrediënten voor 2 personen:
400 gr paarse spruiten
2 eetlepels limoensap
2 takjes peterselie
zout en peper

De stappen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een ovenschaal de spruiten, de olijfolie, twee eetlepels limoensap en de peterselie. Bestrooi het met peper en zout.
Verdeel de spruiten over de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en rooster de spruitjes op 180 graden circa 25 minuten totdat ze gaar zijn.

Tip: wil je de spruiten net iets hartiger maken? Doe er dan gebakken spekreepjes bij of rooster twee teentjes fijngehakte knoflook erbij.

Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de geroosterde paarse spruiten gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Het Zondagse moment: Zoete Aardappel met ei uit de oven

Zoete-Aardappel-met-ei-uit-de-oven

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, lenen zich voor evenveel bereidingen als de gewone Hollandse aardappels. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar duikt steeds vaker op in de Nederlandse keuken. Mijn moeder maakt vaak typisch Surinaamse gerechten met de bataat, zoals de Heri Heri. Hierbij worden de zoete aardappels samen met groene bananen gekookt en geserveerd met bakkeljauw en een gekookt eitje. Ik bak het graag in de oven met een ei erin. Voor mij is het een heerlijk gezonde lunch op de Zondag. Het is heel voedzaam en zit bomvol vitamines, mineralen en vezels. Ik eet dit dan ook vaak voordat ik ga sporten.

De smaak van de bataat is zoet, maar ook kruidig. Hierdoor past de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt zoete aardappelen in Nederland het hele jaar door kopen. Ze zijn verkrijgbaar op de markt, toko’s en supermarkten.

De Bereiding (60 minuten)
Voorbereiding: was de zoete aardappelen goed en droog het af. Besprenkel het met wat olijfolie.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 grote zoete aardappels
  • 2 kleine eieren
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 3 bosuitjes (gesneden in dunne ringen)
  • 1 rode ui (in kleine stukken)
  • 3 cherry tomaatjes (in kleine stukken)
  • Snufje peper en zeezout
  • Aluminiumfolie

Zoete-Aardappel-met-ei-uit-de-oven-close-up

De stappen

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Wikkel de zoete aardappels in een stuk aluminiumfolie en gaar ze in 30 minuten in de oven.
  • Maak de bovenkant van het folie open, snijd de aardappels in de lengte in en hol ze met een lepel iets uit. Breek de eieren erboven. Bestrooi met de knoflook, bosui, rode ui, cherry tomaatjes, peper en zeezout.
  • Bak de zoete aardappels nog circa 25 minuten in de oven tot het eiwit gestold is.

Tip! Verkruimel wat geitenkaas of feta in de zoete aardappels.

Laat het mij vooral weten via Facebook met de hashtag #COOKINGTODAYNL als je de zoete aardappel met ei gemaakt hebt. Vind ik leuk!

Mas & Carl – Bloopers

vrouw met de baard

Mas (50) en Carl (50) praten de hele dag over eten. Vlak nadat ze elkaar leerden kennen, reisden ze een jaar om te ontdekken wat ze echt samen willen.. eten koken waar je heimwee van krijgt! Mas staat bekend als de prater van het stel en Carl kwam zeer verrassend uit de hoek tijdens het interview. Dit leverde een paar mooie bloopers op! Bekijk het hier.

Deze aflevering gaat live op 18 oktober! Volg onze Facebook of Youtube kanaal en zorg dat jij het als eerste ziet!