Koffiezetten, zo zet je de lekkerste koffie!

koffie_foto_Nathan_Dumlao

Veel koffieliefhebbers vragen zich af waarom het verschil tussen een bakje koffie thuis en in een koffiebar zo groot is. Ten eerste maakt een horeca espressomachine een groot verschil, wat het lastig maakt om met een machine voor thuis dezelfde koffie te zetten. Toch kom je dicht in de buurt door gebruik te maken van de onderstaande tips voor de lekkerste koffie.

De juiste koffiemachine kopen

Voor de beste koffie raad ik filter-zetmethoden aan of een pistonmachine. De meeste mensen kopen een volautomaat koffiemachine waarbij alles automatisch gebeurd. Dit is handig, want je zet met een druk op de knop een espresso of een cappuccino en bent verder weinig tijd aan de onderhoud kwijt. Echter, wil je goede koffie zetten dan raden we een handmatige espressomachine aan waarbij je alle handelingen zelf uitvoert. Dit vraagt om meer tijd en geduld, maar je zet er wel de lekkerste koffie mee.

Hoe werkt een pistonmachine?

Bij een pistonmachine, ook wel een espressomachine genoemd, doe je alle handelingen zelf. Van het malen van de bonen tot het opschuimen van de melk. Doordat je alle handelingen zelf doet heb je meer controle over de smaak van de koffie. Een pistonmachine koop je al vanaf 100 euro, maar ik raad je aan dieper in de buidel te tasten. Vaak bij goedkopere pistonmachines is het stoompijpje niet zo goed, waardoor je niet echt goede melkschuim kunt maken.

Als beginnende thuisbarista raden wij solis koffiemachines aan. Deze zijn betaalbaar en ondanks de goede prijzen leveren ze een uitstekende kwaliteit. De bouwmaterialen zijn van goede kwaliteit, waardoor een Solis pistonmachine jarenlang meegaat.

Koffiebonen vers malen

Veel mensen gebruiken gemalen koffie of filterkoffie, maar wil je lekkere koffie zetten dan is het beter om de koffiebonen zelf te malen. Voor een goede espresso is een fijne en consistente maling erg belangrijk. Maak je dus gebruik van een pistonmachine dan raad ik aan om in een goede bonenmaler te investeren. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

De juiste bonen kopen

Houd je van goede koffie dan koop je koffiebonen met een lichte of een medium branding. Bij een donkere branding zijn de bittere smaken overgebleven, dus die zou ik links laten liggen. Kies voor arabica koffiebonen of koop een melange met 80% arabica en 20% robusta. Zeker wanneer je espresso’s zet raad ik een melange aan: de arabica bonen zorgen voor aromatische smaken en de robusta bonen zorgen voor een mooie cremalaag.

Nieuw: de allereerste Bagels & Beans aGoGo

bagels_and_beans_creemcheese_and_spreads_website

Een to-go winkel van Bagels & Beans is ideaal als je geen tijd hebt om uitgebreid te eten en toch even snel een bagel of een sapje voor onderweg wilt halen. Vanaf 4 juli kan dat bij Bagels & Beans aGoGo. De keten opende een nieuwe vestiging in De Stadskamer – het horecaplein van winkelcentrum Hoog Catharijne – met een to-go zaak waar je razendsnel een belegde bagel met een kop koffie of verse sap haalt. Bagels & Beans aGoGo is dan ook een nieuw tof concept dat helemaal is gebaseerd op de muzikale jaren ’60 en ’70. Ik was uitgenodigd om een kijkje te nemen en natuurlijk te proeven tijdens de feestelijke opening. Lees hieronder snel mijn bevindingen.

Als ik aan Bagels & Beans denk, dan denk ik aan heerlijk belegde bagels, Panamese koffie en het schaaltje pure chocolade boontjes die daar altijd op tafel staat. Dat laatste maakt zo’n hippe keten toch ook authentiek en hartelijk. Door het vertrouwde gevoel die je al snel krijgt bij Bagels &Beans vergeet je dat de tijd daar alles behalve stil staat. Op verschillende gebieden spelen zij namelijk een voortrekkersrol. Of het nou gaat om de introductie van de ‘Bugs’ bagel met gedroogde krekels, meelwormen en sprinkhaan, of het ruime aanbod voor veganisten. Bagels & Beans gaat met zijn tijd mee en de opening van zo een hippe to-go winkel was eigenlijk wel logisch. Helemaal op een fantastische locatie als de Utrechtse Hoog Catherijne waar dagelijks haastige forenzen steeds vaker kiezen voor een gezonde hap, lunch of maaltijd.

Foto: Joyce Pherai

Feestelijke opening

De opening van de splinternieuwe Bagels & Beans aGoGo vestiging werd gisteren groots gevierd in Hoog Catherijne. Zo stond er een Photobooth waar je een persoonlijke Bagels & Beans aGoGo boomerang of foto kon maken. Helemaal gaaf was de vintage Bagels & Beans Jukebox waar je zelf jouw muziek kon uitkiezen. Plots stonden een aantal vrolijke meiden op om een dansje te doen. Voor de nietsvermoedende gasten was dit een aangename muzikale verrassing. Het publiek werd getrakteerd op een heuse flashmob.

aGoGo concept

In de nieuwe zaak krijg je gewoon de vertrouwde bagels geserveerd met beleg die je bij Bagels & Beans gewend bent. Aan de zijkant bevindt zich het ‘aGoGo’ gedeelte. Je ziet een opvallende vitrine waar verschillende smeersels voor de bagels uitgestald staan. Je waant je even in een Italiaans ijssalon maar dan met verschillende smaken creamcheeses en spreads. De broodjes en salades worden direct na bestelling vers bereid.

aGoGo smaken

Je kunt bij Bagels & Beans aGoGo kiezen uit vier bijzondere spreads: biet appel, doperwten hummus, eiersalade of truffel bospaddenstoelen. Ik heb de doperwten hummus geproefd en dat was zeer de moeite waard! Ook kun je kiezen uit verschillende zoete en hartige creamcheeses. Tip! voor de liefhebbers van zoet is de witte choco cranberry een aanrader. Ben je meer van de hartige smaken? Kies dan voor de Thai Curry creamcheese. Zeer verrassend en ontzettend lekker.
Uiteraard kan je ook hier kiezen uit verschillende bagels. De Pumpernickel bagel is echter alleen bij de aGoGo verkrijgbaar.

Ik ben erg benieuwd hoe dit nieuwe concept van Bagels & Beans door het grote publiek ontvangen wordt. Voor mij is het in ieder geval een aanrader. Ga zelf zeker eens een kijkje nemen. Je vindt de Bagels & Beans vestiging in De Stadskamer van Hoog Catharijne. Vanuit het station meteen naar links, volg de weg en dan kan je na een paar honderd meter met de trap omlaag. Daar zit het rechts op de hoek, niet te missen! Adres: Catharijne Esplanade 10

Foodplatform CookingToday lanceert kookboek Nieuwe Buren

kookboek_nieuwe_buren_foto_hans_ros_fotografie_1

Het CookingToday kookboek Nieuwe Buren gaat over de zoektocht van fanatieke thuiskokkin Joyce Pherai naar persoonlijke eetverhalen en gerechten van haar buurtgenoten. Het resultaat is een bonte verzameling van nostalgische familierecepten en uiteenlopende smaken uit verschillende wereldkeukens die je een thuisgevoel geven. Joyce is eigenaresse van contentmarketing bureau ContentToday Vorig jaar startte zij het foodstory platform CookingToday.nl “Via eten leer je elkaar het best kennen. En dat is precies de vonk die ik wil overbrengen met het eerste CookingToday kookboek Nieuwe Buren.”, aldus Joyce.

Kookboek Nieuwe Buren

foto: Hans Ros Fotografie

Samen eten verbindt
Het kookboek Nieuwe Buren gaat over mensen samenbrengen. Samen koken en samen eten. Joyce: “Met het kookboek geef ik een kijkje in de pannen van Nederlanders. Van mensen die zomaar jouw buren kunnen zijn. Voor het eerste kookboek van CookingToday ging ik op zoek naar bijzondere recepten van bewoners in mijn eigen woonplaats: Leidsche Rijn. Het jongste stadsdeel van Utrecht viert dit jaar haar 20-ste bestaan. Ik voel mij vereerd dat twintig bewoners hun meest speciale recepten, zelfs geheime familierecepten, aan mij hebben toevertrouwd. Van de oer-Hollandse kippensoep van tante Nel tot de Peruaanse ceviche van buurvrouw Katty. En niemand minder dan Barry Atsma, die op steenworp afstand van mijn huis bleek te wonen, deelde zijn favoriete vega recept voor tomatentaart. Ik ben er trots op dat al deze bijzondere verhalen en recepten samenkomen in dit gezellige kookboek.”

Delen maakt mensen blij
Joyce “Ik dank Caroline Piek van Piek & Pie voor de fijne samenwerking en Martijn Sierhuis van Regio Leidsche Rijn voor het prachtige ontwerp van het kookboek. ‘Delen maakt mensen blij’, zegt mijn moeder altijd. Daarom draag ik dit kookboek op aan mijn ouders. Van mijn vader en moeder heb ik de passie voor koken en mensen meegekregen. De geuren en smaken uit de keuken van mijn lieve ouders zijn doorgedrongen tot in mijn vezels. Ik kon dus niet anders dan mijn droom realiseren: een eigen kookboek uitbrengen. Ik heb de smaak dan ook te pakken. Wat mij betreft is dit het eerste boekboek onder het label CookingToday uit een reeks kookboeken waarbij ik op verschillende plekken in het land maar straks ook over de grenzen bijzondere eetverhalen en recepten bij mensen thuis ga ophalen. Maar dat is voor later 🙂 Voor nu hoop ik dat mensen met veel plezier de heerlijke gerechten uit dit kookboek voor elkaar gaan bereiden.”

Lancering kookboek Nieuwe Buren bij Albert Heijn

Foto: Martijn Sierhuis

Boekpresentatie en lancering
Op woensdag 1 augustus was de boeklancering van het CookingToday kookboek Nieuwe Buren. Bij BraZZerie Abrona vond de feestelijke boekpresentatie plaats. Bewoners die in het kookboek staan werden in het zonnetje gezet. Na een enthousiaste speech van Joyce en uitreiking van de eerste exemplaren, was de feestvreugde nog niet voorbij. Bij hoofdsponsor Albert Heijn Vleuterweide werd samen met filiaalmanagers Gera Meijers en Sander van Amstel het kookboek geïntroduceerd bij het grote publiek. Kinderen mochten tijdens een bakworkshop van voedingsconsulente Julia Waszink van Soepa aan de slag met een recept uit het kookboek: heerlijke fruittaartjes. De komende weken kun je bij twee Albert Heijn filialen het kookboek bewonderen en alvast proeven van de heerlijke recepten.

CookingToday Kookworkshop kinderen Albert Heijn

Foto: Martijn Sierhuis

Kookboek Nieuwe Buren bestellen
Wil je een voorproefje van het kookboek? Klik dan hier. Het kookboek Nieuwe Buren is te koop voor € 6.95 en is online te bestellen via info@contenttoday.nl , het boek is verkrijgbaar bij Albert Heijn Vleuterweide en Mereveldplein (De Meern), drie vestigingen van Boekhandel Kees, bij Brouwerij Maximus en BraZZerie Abrona. Het kookboek is mede mogelijk gemaakt door Stichting 20 jaar Leidsche Rijn, Albert Heijn en Regio Leidsche Rijn.

Kookboek Nieuwe Buren bij Albert Heijn Vleuterweide

Foto: Martijn Sierhuis

In de pers

AD (krant en online): Artikel over lancering Kookboek Nieuwe Buren
Regio Leidsche Rijn: Het kookboek voor Leidsche Rijners is er nu echt
Weekkrant VAR: Kookboek Nieuwe Buren Voor en door Leidsche Rijners
Weekkrant De Brug: Interview “Kookboek verbindt Nieuwe Buren”
In de buurt (Utrecht): Joyce als Utrechter van de week
In de Buurt: Barry Atsma en zijn recept in het kookboek
Joyce is ook twee keer in het radio programma ‘Aan tafel!’ van Radio M (RTV Utrecht) geweest

Kookboek CookingToday ‘Nieuwe Buren’

Kookboek CookingToday Nieuwe Buren

CookingToday maakt een tour door Nederland en neemt een kijkje in de pannen. Daarbij halen wij de mooiste eetverhalen en de lekkerste recepten op van de ‘gewone’ Nederlander en verzamelen dit in een unieke kookboek. Het eerste CookingToday kookboek zal bestaan uit recepten van bewoners uit Leidsche Rijn, want het jongste stadsdeel van Utrecht bestaat dit jaar 20 jaar! Het wordt dan ook een feestelijk kookboek met persoonlijke recepten die staan voor verbinden en ontmoeten.

Nieuwe Buren
Joyce Pherai, oprichter CookingToday.nl en initiatiefnemer van het kookboek: “Op CookingToday.nl draait het om bijzondere eetverhalen die verteld moeten worden. Dit brengen wij met heel veel passie in video’s, blogs/artikelen, en nu dus ook in de vorm van kookboeken. Waarom we in Leidsche Rijn beginnen? Niets is zo boeiend als een stadsdeel volop in ontwikkeling. Als bewoner van Leidsche Rijn weet ik dat als geen ander. Jouw eigen plek vinden en aarden. Nieuwe buurten om je heen zien ontstaan. Nieuwe buren die naast je komen wonen… hoe leer je ze dan het beste kennen? Via eten! Het kookboek ‘Nieuwe Buren’ helpt je daarbij. Het staat vol met korte eetverhalen die mensen bij elkaar brengen en gerechten die je echt samen moet eten. Samen eten, samen delen, eten verbindt.”

Eetverhalen
Het ‘Nieuwe Buren’ kookboek wordt het eerste uit de reeks kookboeken onder het label CookingToday. Joyce: “Er zijn zoveel mooie recepten met een verhaal. Elk dorp, elke stad of provincie heeft wel inwoners die iets bijzonders kunnen delen op culinair gebied. Wat mij betreft gaan we na Leidsche Rijn heel Nederland af op zoek naar bijzondere eetverhalen en recepten die we in verschillende thema’s in een serie van CookingToday kookboeken brengen. Mijn droom is om ooit met deze missie over de grenzen te gaan. Ik heb in ieder geval de smaak te pakken.”

Radio uitzending
Maandag 11 juni om 13.35 uur komt Joyce live in de uitzending van het Radio M programma ‘Aan tafel’ om meer over het kookboek ‘Nieuwe Buren’ te vertellen. Vanaf eind juli / begin augustus is het kookboek te verkrijgen via lokale Albert Heijn vestigingen en boekhandels. Tevens zal het online te bestellen zijn.

Het kookboek ‘Nieuwe Buren’ komt tot stand in samenwerking met Stichting 20 jaar Leidsche Rijn en voor de publicatie wordt samengewerkt met nieuws-en UIT agenda platform Regio Leidsche Rijn en lokale sponsoren.

In de pers

AD (krant en online): Artikel over lancering Kookboek Nieuwe Buren
Regio Leidsche Rijn: Het kookboek voor Leidsche Rijners is er nu echt
Weekkrant VAR: Kookboek Nieuwe Buren Voor en door Leidsche Rijners
Joyce was ook te horen in een radio uitzending van Radio M (RTV Utrecht)

Biologische foodketen The Barn: ‘Puur natuur’

biologische hamburger van The Barn

Maak kennis met The Barn en haar leveranciers. The Barn is Nederlands eerste duurzame, 100% biologische foodketen met het gouden EKO keurmerk. Voor alle ingrediënten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten van lokale leveranciers die staan voor puur eten en eerlijke producten. CookingToday.nl was bij het openingsfeest van alweer de vierde vestiging van The Barn en dook in de wereld van real food. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft.

De kip en het ei
Een goedlachse Johan Verbeek, pluimveehouder uit Barneveld, verwelkomde ons met een schaaltje versgebakken biologische kipnuggets. “Even proeven hoor!” zei hij. Dit was de moeite van het proeven waard. Het smaakt echt anders dan de kipnuggets die we gewend zijn. Niet alleen de smaak, maar ook de textuur is anders. Johan: “Wij gaan voor een goed welzijn voor onze kippen en dat proef je terug. Zo beschikken onze kippen over een uitloop. De eerste tien meter van de uitloop noemen wij het witte strand waar zij dagelijks een stofbad nemen. De rest van de uitloop is beplant met verschillende fruitbomen. De kip is van nature een bosdier en ervaart de bomen als een stukje bescherming. Wanneer het fruit rijp is zijn de kippen onze grootste klant. Daarnaast smullen zij de hele dag van gedroogd gras en het standaard voer die wij ze geven.” Johan is lid van de Coöperatieve Vereniging Biomeerwaarde Ei waarbij aangesloten biologische pluimveehouders zich sterk maken voor eerlijke eierprijzen en een goed dierenwelzijn.

biologisch brood

Broodje gezond
The Barn maakt gebruik van de biologische broden van bakker Carl Siegert uit Harmelen. Brood met karakter, zoals de bakker het zelf zegt. Carl Siegert heeft namelijk een eigen desemcultuur ontwikkeld op basis van rogge. Dat zorgt voor een karaktervolle smaak. Desem heeft lange rijstijden van 15 tot meer dan 20 uur. Dit zorgt voor veel smaak, een malsere kruim en langere houdbaarheid zonder toevoegingen. Biologisch meel wordt nog door trouwe molenaars gemalen op authentieke maalstenen en ook de granen worden zoveel mogelijk gehaald uit eigen achtertuin (lees: van Nederlandse bodem). Bakkerij Carl Siegert bestaat al sinds 1776 en kent een lange geschiedenis van zes generaties bakkers en molenaars. Elke generatie heeft zijn traditie doorgegeven aan de volgende. Zo houden zij het traditionele ambacht in stand en tegelijkertijd blijven zij vernieuwen. Natuurlijk mochten we van de broden proeven en de rozemarijn – zeezout brood is ongekend lekker. Nog een leuk weetje is dat de bakker al sinds 1991 het predicaat Hofleverancier voert waar zij uiteraard erg trots op mogen zijn.

Eko boerderij

Eko de eerste
Gerrit Marsman van Eko-boerderij ‘De Eerste’ levert de sla aan The Barn. Onder andere de Romaanse sla die volgens Gerrit een wat zoete smaak heeft. Gerrit laat de lange groene bladeren zien en vervolgt: “Het is een frisse groente, met knapperige en malse bladeren. De biologische Romaanse sla wordt geteeld in Marknesse op Eko-boerderij ‘De Eerste’. Onze naam hebben we te danken aan het feit dat we ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder waren. Mijn vader, Gerrit Marsman sr., ontdekte in de jaren tachtig dat het Blokzijlzand, wat ooit een strand was, ideaal is voor groenteteelt. Inmiddels behoor ik tot de derde generatie binnen het familiebedrijf wat nu een Eko-boerderij is geworden.”

Biologische smoothie

Real food
Gasten kunnen bij The Barn terecht voor ontbijt en lunch. Alles wordt vers bereid, van verschillende burgers, salades, broodjes, sap, smoothies, soep, koffie en thee tot aan taartjes en toetjes. De burgers worden gemaakt van het vlees van 8 jaar oude Oostenrijkse koeien. Het vlees gaat in een speciale grinder en komt er als een hamburger patty uit. De hamburgers worden in de oven in het eigen vet gegaard en binnen enkele minuten is het klaar. De peanutbutter sandwich bestaat uit een biologisch broodje met versgemalen fair trade pinda’s uit eigen pindakaasmachine. Enkel op bestelling worden de gerechten in het zicht van gasten klaargemaakt. Niets wordt vooraf bereid. Dit om voedselverspilling tegen te gaan. The Barn maakt geen gebruik van geprinte menukaarten, maar van een digitale bestelzuil die je meteen bij binnenkomst treft. Naast de bestelzuil heeft The Barn ook een eigen app. Gasten kunnen in de app de ingrediënten zien van een gerecht, een bestelling plaatsen en afrekenen, of aangeven of je de bestelling komt ophalen of laten bezorgen.

Stoer en idealistisch
The Barn heeft duidelijk een missie en kiest heel bewust voor leveranciers die een enorme passie hebben voor mens, dier en de aarde. We spraken een van de eigenaren van The Barn, Joost Leendertse: ‘We willen onze gasten laten ervaren hoe puur en goed eten smaakt. Eten zoals de natuur het heeft bedoeld.’ Joost startte met The Barn direct nadat hij terugkwam van een wereldreis samen met zijn vrouw en 4 kinderen. Joost: ‘Het was een indrukwekkende reis. Soms ook confronterend. Het is totale waanzin hoe we nu met het milieu omgaan. Dat moet echt anders.’ The Barn maakt niet alleen gebruik van uitsluitend biologische producten in de keuken, maar ook de verpakkingsmaterialen zijn volledig biologisch afbreekbaar. De stroom, en zelfs de locaties zijn biologisch, groen en duurzaam. Het motto is dan ook ‘No harm to nature’. Binnenkort gaan we hierover uitgebreid in gesprek met Joost. We zijn benieuwd naar zijn verhaal. Wordt vervolgd dus!

Op dit moment telt The Barn vier vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht (Hoog Catharijne en Leidsche Rijn Centrum). De eerste Pilot Store werd geopend in 2016 aan de Amsterdamse Zuidas, in de zomer van 2017 kwam daar de vestiging in Utrecht Hoog Catherijne bij. In maart 2018 openden zij de derde vestiging in Rotterdam. Twee maanden later werd de vierde vestiging in Utrecht Leidsche Rijn geopend. In het najaar komen door heel Nederland nog acht vestingen erbij. Hier vind je jouw dichtstbijzijnde vestiging met de menukaart, openingstijden en alle lokale activiteiten.

Meer over duurzaam eten en drinken:
Recept: Zeeuwse zeewierchips
Video: Van visser naar zeewiersnijder. Jan Kruijsse gooide het roer om
Video: Vegan Rastafarichef Izaba Rodgers: “Laten we de aarde niet vergeten”

Foodmarkt voor het ervaren van wereldsmaken

Jumbo Foodmarkt, de grootste supermarkt van de regio Utrecht, opende vorige week haar deuren in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum. CookingToday stond klaar om als eerste deze bijzondere conceptstore van Jumbo te ontdekken. Lees het interview met filiaalmanager Arjan van der Maas.

Jumbo Foodmarkt Utrecht Arjan van der Maas foto: www.regioleidscherijn.nl

Arjan van der Maas

Foodmarkt vol inspiratie

Jumbo Kruiden specerijen wereldkeuken wereldsmaken

Voor het creëren van wereldsmaken

Op ruim 3.500 m2 wordt behalve supermarktassortiment (van 20.000 artikelen), een eigen Foodcafé en de Foodmarkt ook ter plekke verse gerechten door koks en versspecialisten bereid in de wereldkeukens van La Place. Arjan: “We willen nieuwe inspiratie bieden op het gebied van food, zoals met 125 wijnen van mooie wijnhuizen van over de hele wereld. Maar ook met workshops en live cooking evenementen in onze proefkeuken die midden in ons Foodcafé staat. We nemen je mee in de wereld van food specialisten die je de geuren en smaken echt laten ervaren. We inspireren dagelijks met onze nieuwe La Place wereldkeukens waar Aziatische poké bowls en Mexicaans gerechten vers bereid worden, van handgemaakte sushi rolls tot guacamole. We hebben vers bereidde slow-cooked vleesgerechten uit eigen keuken, zoals beenham, pulled chicken en pulled pork. Maar vergeet vooral niet onze Veggiechef die de heerlijkste vegetarische gerechten klaarmaakt. Uiteraard vind je bij ons ook al het lekkers uit de vertrouwde La Place-bakkerij, zoals verse broden, gebakjes en chocolade. Je kunt hiervan genieten in ons Foodcafé of mee naar huis nemen.”

live cooking jumbo foodmarkt utrecht

Live cooking chefs

Lekker en gezond

Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn beschikt over de grootste AGF-afdeling van Nederland, maar hoe zit het met het biologische assortiment en streekproducten? Arjan: “We bieden een grote diversiteit aan verse seizoens- en streekproducten en laten onze klanten graag kennismaken met het beste op het gebied van lekker en gezond eten. Zo is Lex van der Meer, één van onze versspecialisten, echt iemand die werkelijk alles over de producten weet en er vol passie over kan vertellen. Van de oorsprong tot aan de bereiding daarvan. We willen echt staan voor vers en lekker eten. Ook op het gebied van biologische producten hebben we veel te bieden. De aardbeien van Boer Erik en de vers gebrande nootjes van Jan Gotjé zijn één van de vele voorbeelden van lokale helden die wij in de winkel brengen.”

Glimlach

Nu de opening achter de rug is, wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd? Arjan: “Het is fantastisch om de grote belangstelling voor deze openingsdag te zien en zoveel enthousiaste reacties te mogen ontvangen. Boodschappen doen bij Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn moet echt een feestje zijn. Wij willen onze klanten met een glimlach ontvangen en ervoor zorgen dat zij weer met een glimlach naar huis gaan. We kijken er dan ook naar uit om iedereen te inspireren met het beste van Jumbo en La Place.”

Wij wensen Arjan en zijn team heel veel succes met de nieuwe Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn!

Praktisch:
Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn ligt heel centraal midden in het land in Utrecht (Leidsche Rijn Centrum), slechts op een steenworp afstand van de snelweg A2 en het station Utrecht Leidsche Rijn.

Adres: Brusselplein 15, Utrecht

Volg ons op Youtube , Facebook en Instagram

Ecuador dé nieuwe foodbestemming: Wat eten mensen in Ecuador?

ecuador

De Zuid-Amerikaanse keuken wordt steeds populairder en Ecuador wordt vaker genoemd als dé nieuwe foodbestemming. De Ecuadoriaanse keuken biedt prachtige ingrediënten en premium producten waar Ecuador om bekend staat, als een van de grootste exporteur ter wereld, behoren: palmharten, quinoa, cacao/ chocolade, (bak)bananen (‘plantain’) en garnalen. Toch is de keuken van Ecuador in Nederland nog een onontdekte parel. We vroegen daarom chef-kok Guillermo Miranda, geboren en getogen in Ecuador, wat typisch Ecuadoriaanse gerechten zijn.

“A nation’s food is a gateway to getting to know its culture.”, chef Guillermo Miranda.

ecuador eten

Soep
Chef Miranda: “Ecuador is echt een soepland. Zowel tijdens de lunch als bij het voorgerecht wordt er vaak gekozen voor soep. In de hoofdstad Quito worden er veel aardappels gegeten dus is de de aardappel en quinoa-soep erg populair onder de lokale bevolking. De belangrijke smaakmakers in de Ecuadoriaanse keuken zijn Spaanse peper, knoflook en achiote. We maken veel gebruik van koriander, peterselie, kaneel, kruidnagel en aromatische kruiden zoals laurier en de citroenverbena. Daarnaast werken we veel met kokosnoot en –melk.”

Fruit
De Ecuadoraanse keuken wordt gekenmerkt door de vier regio’s met uiteenlopende klimaten: het Andes-gebergte, de Amazone, de kuststreek en de Galápagos Eilanden. Miranda: “Ecuador is door de regionale klimaatverschillen rijk aan veel en bijzondere fruitsoorten. Daarom drinkt men graag iedere dag een vers en gezond ‘jugo puro’ oftewel fruitsapje. Een favoriet is de smoothie (en ook ijs variant) met guanabana uit de Andes Hooglanden en zwarte bessen.

ecuador eten chef

Ecuadoriaans cacao
“Tot slot mag de Chocolade mag uiteraard niet ontbreken: ze zeggen immers dat de beste chocolade rondom de evenaar gemaakt wordt.” Terwijl Miranda dit vertelt serveert hij ons een overheerlijke chocoladetaartje gemaakt van Ecuadoriaans cacao. Eerlijk is eerlijk, de chocolade is ongekend lekker. Ecuador Food shines, for sure! 😊

Meer over Guillermo Miranda
Chef-kok Miranda, werd geboren in Guayaquil , de grootste stad van Ecuador met ongeveer 2,3 miljoen inwoners. Hij groeide op in de hoofdstad Quito. Zo leerde hij twee van de meest diverse en fascinerende culturen in Ecuador kennen. Dit maakte ontzettend veel indruk op hem. Hij studeerde in Duitsland en wisselde ervaringen uit met chef-koks van over de hele wereld. Uiteindelijk ging hij terug naar Ecuador om zijn kennis van de culinaire kunsten in Quito uit te oefenen. Guillermo Miranda: “De keuken van een land is een uitdrukking van culturele identiteit die het onbetwistbare kenmerk van een natie draagt. Het voedsel van een natie is een toegangspoort tot het leren kennen van zijn cultuur. Ik hoop dat mensen met mijn recepten een beetje het Ecuadoriaanse gevoel kunnen proeven.”

Tips!
Er zijn nog weinig restaurants in Nederland waar je echt Ecuadoriaans kunt eten. Restaurant Salsero in Prinsenbeek (vlakbij Breda) is een aanrader.
Thuis kun je ook aan de slag met heerlijke recepten met typische Ecuadoraanse ingrediënten.

Lees ook:
Koken met heimwee: Surinaamse bruine bonen met rijst
Eten om te delen: Surinaamse bravoesoep

Recept: Zeeuwse zeewier chips

zeewier-door-jacinta-en-chef-jan-beverdam

Zeewier is de groente van de toekomst het is duurzaam, gezond en zit vol mineralen. Echt een superfood dus. Maar hoe smaakt het en wat kan je ermee in de keuken? Foodinspirator en horeca-adviseur op het gebied van duurzaamheid Jacinta Bokma ging voor Green CookingToday op bezoek bij chef Jan Beverdam van restaurant ‘De Viskêête‘ in Yerseke. Samen maakten zij heerlijke chips van eikenblad zeewier uit de oven. Zo maak je het zelf!

Recept zeewierchips

  1. Week wakamé zeewier (te koop bij de natuurwinkel) een paar minuten in water en dep droog
  2. Spreid het zeewier op bakpapier
  3. Besprenkel het met een beetje olijfolie of druivenpitolie
  4. Strooi er eventueel een handvol sesamzaadjes over
  5. Doe het een kwartiertje op 210 graden in de oven

En je hebt een te gek lekkere snack en heerlijk als knappertje op een (zeewier)salade, en iedere andere schotel die je een extra ‘bite’ wilt geven.

Tip! dip het in zoete of zoute soya saus voor een Oosterse smaak.

Bekijk hierboven de video.

Bekijk hieronder ook het verhaal van zeewiersnijder Jan Kruijsse.

Van visser naar zeewiersnijder. Jan Kruijsse gooide het roer om

Jan Kruijsse

Weer of geen weer, Jan trekt dagelijks bij laag water over de droogvallende oevers van National Park Oosterschelde om daar eetbare zeewier te oogsten. Jan: “De Oosterschelde is een prachtig gebied. Soms ga ik er gewoon even bij zitten om al het moois om mij heen te bekijken. Dan zie je een meeuw een krabbetje pakken. Kokmeeuwen die ruzie hebben om een stuk platvis. Daar kan ik echt van genieten. En als je dan zo je werk mag doen.. dat is gewoon magnifiek!”

Hier vind je een heerlijk recept met zeewier.

Liefde voor groenten en fruit met de Surinaamse moestuin dame

Surinaamse-moestuin-dame-Loes

Eten om te delen
Achter de goedlachse Loes gaat veel schuil. De Surinaamse moestuinvrouw blikt terug op haar veelbewogen leven: “De cirkel is rond. Hier op het land hoor ik thuis. Het is alsof ik weer in Suriname ben”. Ze deelde met ons haar liefde voor het verbouwen van groente, waarom koken voor anderen haar gelukkig maakt en bereidde ze speciaal voor ons Surinaamse Bravoesoep, haar favoriet.

Loes verbouwt met veel liefde en aandacht groente en fruit op het land. Het zijn haar ‘kindjes’ en ze is dol op ze. Niet zo gek, want ze is opgegroeid op het platteland in Suriname. Als oudste kind uit het gezin moest ze al vroeg samen met haar ouders op het land werken. Het leven was zwaar en heel het gezin moest hard werken om rond te kunnen komen. Toen ze acht jaar was kookte ze al voor haar zeven broertjes en zusje. Ze maakte dan een grote pan Surinaamse Bravoesoep met de vers geoogste groente. Nog altijd is dit haar lievelingsgerecht, want het is eten om te delen. “Er is niets aan als je het niet kan delen. Nog altijd kook ik en deel ik de groente die verbouw vooral met anderen. Het is mijn manier van liefde geven en dankbaarheid tonen.”